Articole

deAsociația Elevilor din Bacău

Guvernul tăierilor și al bătăii de joc față de educație bursele elevilor, tăiate în mijlocul nopții!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană
a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din
Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) consideră josnică tăierea burselor
elevilor și solicită revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu!

Marți, 4 ianuarie a.c., a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educației pentru
aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a
bursei de merit sunt modificate, media necesară pentru a beneficia de bursa de merit fiind 9.5, în loc de
8.5, cum era anterior. Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii
de elevi din țară.

Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev
condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă,
fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de
eșecurile sistemului.

Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind
astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Astfel,
Cîmpeanu dovedește că nu are respect nici față de elevi, nici față de legile țării.

Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor
ordine date peste noapte în mod ilegal!

deAsociația Elevilor din Bacău

Elevii vor un buget bine întocmit pentru educație!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) solicită ca Sorin Cîmpeanu să ceară bani de la bugetul de stat pentru transportul gratuit al elevilor și pentru reparații capitale!

În contextul apropierii momentului adoptării bugetului de stat pe anul viitor, este necesar ca Ministerul Educației și Cercetării să solicite sume pentru toate domeniile necesare, fapt care însă nu se întâmplă mereu, la ultima rectificare bugetară ministrul “uitând” să solicite bani pentru transportul gratuit al elevilor, spre exemplu.

Posibilitatea asigurării unor sume pentru reparații capitale de la bugetul de stat a fost omisă încă de la adoptarea legii educației, în 2011, banii aceștia nefiind alocați vreodată. Astfel, în contextul neglijenței atât a primarilor, cât și a Ministerului, elevii ajung să învețe în condiții precare, în anul….existând X școli cu toaletă în curte. (băgat statistică bombă)

Pe durata întregului anului 2021 nu au fost asigurate sume de la bugetul de stat pentru gratuitatea transportului elevilor, în ciuda existenței unor prevederi legale clare în acest sens. Astfel, legea a fost încălcată, iar drepturile elevilor ce foloseau transportul județean au fost prejudiciați. Amintim că a fost stabilit de către Curtea de Apel Pitești prin hotărâre definitivă faptul că Legea 1/2011 reglementează două situații distincte, iar asigurarea unor sume pentru decontarea unor titluri de călătorie nu sustrage Ministerul Educației de la asigurarea unor sume pentru gratuitate.

Mai mult, la momentul actual niciun Consiliu Județean din țară nu acordă gratuitate elevilor la transport, Consiliul Județean Constanța refuzând să pună în executare o hotărâre judecătorească din cauza lipsei unor fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, Municipiul Constanța a atacat în instanță Guvernul României pentru că nu au asigurat aceste sume.
Solicităm ca ministrul Sorin Cîmpeanu să ceară toate sumele necesare desfășurării actului educațional într-o condiție optimă de la bugetul de stat!

deAsociația Elevilor din Bacău

Guvernul încearcă să politizeze structura responsabilă de a evalua calitatea învățământului!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Federația Părinților și a Aparținătorilor Legali din România (Fepal) critică profund proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului ARACIP și solicită organizarea unei dezbateri publice în acest sens!

Joi, 9 decembrie a.c., a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea regulamentului de organizare și funcționare al ARACIP. Amintim faptul că un proiect de Hotărâre de Guvern similar a mai fost pus în consultare publică în luna septembrie, proiect ce a atras multiple critici ale societății civile.

La nivelul proiectului, este propusă modificarea structurii Consiliului ARACIP astfel încât aceasta să cuprindă, printre membrii cu drept de vot, reprezentanți ai Ministerului Educației, ai M.A.I. și M.Ap.N., precum și un reprezentant al Asociației Școlilor Particulare.

Apreciem aceste propuneri ca fiind denigrante, având în vedere faptul că ARACIP este o instituție ce trebuie să se asigure că școlile îndeplinesc anumite standarde de calitate, care ar trebui să fie formată din experți. Mai mult, având în vedere faptul că ARACIP votează autorizarea și acreditarea școlilor particulare, considerăm imposibilă prezența unui reprezentant al Asociației Școlilor Particulare, acest fapt însemnând că școlile private s-ar autoriza ele singure.

Includerea reprezentanților Ministerelor în Consiliul ARACIP nu reprezintă altceva decât o încercare de politizare a unor decizii ce ar trebui să rămână strict tehnice. Atribuțiile ARACIP sunt acelea de a evalua, iar o evaluare corectă trebuie să fie făcută pe criterii obiective și tehnice. În contextul în care experții reprezintă mai puțin de jumătate din membrii cu drept de vot ai Consiliului, există riscul ca evaluarea să fie făcută strict pe criterii politice.

Mai mult, la nivelul ordinului putem observa introducerea unor membrii observatori ai Consiliului ce fac parte din societatea civilă. Tragem un semnal de alarmă cu privire la imposibilitatea includerii unui reprezentant al Consiliului Național al Elevilor în Consiliul ARACIP deoarece, conform proiectului, persoanele membre ARACIP“ sunt nominalizate de către reprezentantul legal al entităților”, Consiliul Național al Elevilor neavând personalitate juridică sau reprezentant legal.

Considerăm că mult mai adecvat ar fi includerea partenerilor sociali în Comisia consultativă a ARACIP, și includerea posibilității reprezentanților elevilor de a participa la Comisia consultativă, în favoarea includerii lor ca membrii observatori.

Solicităm menținerea ARACIP ca un organ profesional, ce evaluează în mod obiectiv și tehnic, nu politic!

deAsociația Elevilor din Bacău

Asociația Elevilor din Bacău depune o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele primarului municipiului Bacău, Lucian-Daniel Stanciu Viziteu

Astăzi, în data de 08.12.2021 Asociația Elevilor din Bacău a depus la Poștă o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele primarului municipiului Bacău, după ședința de Consiliu Local din data de 26.11.2021. O astfel de acțiune a fost mai mult decât necesară, după ce am fost martori în repetate rânduri la faptele nelegale comise de domnul primar la capitolul burse.

În data de 26.11.2021 reprezentanții Asociației Elevilor din Bacău: Alexandra-Ioana Guramba (președinte) și Ilaria Puiu (vicepreședinte) au participat la ședința de Consiliu Local a Municipiului Bacău, unde au reprezentat interesele elevilor: respectarea dreptului constituțional la burse. Acest drept nu a fost recunoscut de domnul primar de-a lungul timpului, acesta declarând în ședința de consiliu local din data de 12.11.2021 că un astfel de drept nu este stipulat în Constituție: o greșeală catastrofală pentru o persoană care ar trebui să aplice legea, dar aparent, după cum reiese din comportamentul dânsului, nu o cunoaște.

La ședința din data de 26.11.2021 fost votată o hotărâre de consiliu local incompletă care nu face decât să întârzie procesul de acordare a burselor în municipiul Bacău. Deși numărul de beneficiari a fost transmis Primăriei Municipiului Bacău de către Inspectoratul Școlar Județean pe data de 23.11.2021 acesta nu a fost cuprins în HCL, astfel urmând să fie suspendată aprobarea numărului de burse pentru o ședință ulterioară. Ba chiar, o parte din executiv mărturisea în cadrul ședinței că numărul nu a fost prins în Hotărârea de Consiliu Local pentru a nu plăti bursele.

Urmărind situația de anul trecut, putem remarca faptul că o întârziere de acest gen ar însemna pentru elevi să își vadă drepturile respectate abia în toamna anului 2022. Un astfel de cerc vicios nu este benefic nici elevilor și nici administrației, care se află într-o poziție cel puțin incomodă din punct de vedere legal. Această situație de nelegalitate a fost semnalată și de reprezentanta noastră, Alexandra-Ioana Guramba în ședința de Consiliu Local. Pe această cale, transmitem atât consiliului local, cât și domnului primar că mișcarea de reprezentare nu doarme și nu va închide ochii la astfel de greșeli de proporții catastrofice!

deAsociația Elevilor din Bacău

Cercetări în Primăria Bacău

“Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin
învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin
alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.Învăţământul de toate gradele se
desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.”(Art. 32 –
Dreptul la învăţătură). Însă atunci când autoritățile ignoră total nevoile elevilor, unde
este acel învățământ de calitate la care orice copil are acces?
Un număr de 875 de elevi, din 35 de clase ale Colegiului Economic “Ion Ghica” Bacău,
sunt nevoiți să învețe online, pentru a se reface o șarpantă; o lucrare ce ar fi trebuit
completată în vacanțele școlare. Dar acum este un moment total inoportun pentru o
lucrare mai mult decât necesară.
Însă nu inițierea lucrării în apropierea tezelor este cea mai mare problemă, cât lipsa
spațiilor alternative ce ar trebui oferite de primărie, pentru desfășurarea în condiții
normale a orelor de curs. Unde este interesul primăriei la acest capitol? Unde este
interesul față de educația votanților de maine? Luând în considerare eșecul lamentabil
al școlii online, unde este implicarea autorităților în evitarea situațiilor critice? De ce
acum și de ce în acest fel?
Însă de această dată ,elevii băcăuani mai au o speranța. Un nou aliat luptă pentru
dreptatea suprimată de un sistem defect. Avocatul Poporului cercetează încălcarea
de către Primăria Bacău a dreptului la învățătură al elevilor de la Colegiul Economic.
Un pas înainte spre o posibilă victorie răsunătoare.
Avocatul Poporului s-a autosesizat și a cerut Primăriei Bacău să îi transmită motivul
pentru care lucrările respective nu au fost efectuate în perioada vacanţelor şcolare,
termenul estimat al finalizării lucrărilor și măsurile luate pentru identificarea unor spații
în care clasele de elevi afectate de lucrări să-şi desfăşoare orele în mod normal, cu
prezenţă fizică.

Nu este prima dată când primăria încalcă un drept constituțional al elevilor. Câte astfel
de evenimente nefericite vor mai avea loc și de câte anchete și mustrări va mai fi
nevoie pentru ca actuala conducere să colaboreze cu cetățenii fără drept de vot? Am
cerut un sigur lucru : respect! Se pare nu a fost posibil obținerea lui prin căi pașnice!
Mai întâi bursele, iar acum calitatea educației însăși. Ce urmează? Peisajul devine din
ce în ce mai sumbru, dorim răspunsuri!

deAsociația Elevilor din Bacău

Victorie pentru elevii din Onești!

Bursele școlare sunt un drept prevăzut în constituție și în legea educației însă în loc
de bugetarea integrală a acestora, elevii s-au ales cu promisiuni electorale și
așteptări nesfarsite. Acesta era începutul comunicatului ce blama lipsa de
responsabilitate a edilului Municipiului Onești. Însă situația a luat întorsătura mult
așteptată de toți elevii a căror drept a fost ignorat atât de mult timp: bursele se
acordă în sfarsit și în Onești!
Drumul nu a fost lipsit de obstacole. Ne-am lovit de nenumărate ori de același nu
vehement îmbrăcat în mult prea multe forme. Însă, discuții îndelungate deschise de
către președinta Alexandra Guramba, cât și negocierile purtate cu primarul Neghină
Victor Laurențiu au adus victoria elevilor atât de puțin prioritizati.
După refuzarea categorică a alocării de fonduri din bugetul local pentru completarea
burselor, situația părea destul de întunecată.Însă pe 8 noiembrie, în cadrul
Consiliului Local s-a aprobat Hotărârea de consiliu local prin care s-a decis numărul
și cuantumul burselor aferente semestrului I al anului școlar 2021-2022 ,în valoare
de 1.108.400 lei, bani din bugetul local al Municipiului Onești.
Bursele școlare reprezintă o formă de sprijin material pentru elevii cu rezultate bune
și foarte bune în mediul academic. Totodată este o metoda bună de stimulare și
încurajare a școlarilor, eforturile și munca fiind răsplătite.Este important să
recunoaștem implicarea și performanța.Sistemul de astăzi dezvoltă adultul de maine.
Astfel, respectarea acestui drept , care la o primă vedere pare ușor neglijabil,
descurajează elevul,mai ales cel aflat la ananghie. Invalidarea identității de elev prin
ignorarea drepturilor acestuia subliniază încă o data superficialitatea cu care este
tratată ideea de elev.
Însă victoria bugetării burselor ne arată încă o dată că se poate. Indiferent de
obstacol, indiferent de nivelul de indiferență, observăm că în cele din urmă se poate
și cerem în continuare sa se poată. Această veste de mult așteptată aduce puțină
lumină în drumul întunecat spre un viitor mai sigur pentru elevi.Vom lupta în

continuare pentru această cauză si vom rămâne vigilenți, pentru a ne asigura că
elevii au loc în lista de priorități.
Astfel, un alt capitol al burselor se încheie, pentru moment. Sperăm la o colaborare
fructuoasă în viitorul apropiat cu autoritățile și ne încredem în gândul că s-a înțeles
importanța respectării acestui drept, cât și necesitatea acordării corecte, conform
legii, a sumelor binemeritate de către elevi.
“Ca elev în Onești care a refuzat vehement bursa de merit până la plata integrală a
acestora, pot spune că într-un final mă pot declara mulțumită de această
administrație la capitolul burse. O victorie a Asociației Elevilor din Bacău este în sine
o mare victorie a elevilor, care se bucură de faptul că își văd drepturile respectate.
Pentru a nu lăsa loc liber discuțiilor inutile, doresc să anunț că din bursa mea de
merit voi achizitiona rechizite pentru elevii din medii defavorizate.”-Alexandra-Ioana
Guramba, președinte al Asociației Elevilor din Bacău

deAsociația Elevilor din Bacău

Elevii solicită realizarea unui control psihiatric ministrului Sorin Cîmpeanu!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), în urma declarațiilor cu privire la deschiderea școlilor, consideră că Sorin Cîmpeanu este inapt psihic să își exercite atribuțiile și solicită realizarea de urgență a unui control psihiatric, deoarece deciziile acestuia reprezintă un pericol social pentru elevi, părinți și cadre didactice!

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că școlile își vor desfășura activitatea în format fizic, în contextul în care peste 60% din personalul unității de învățământ este vaccinat. Considerăm această măsură ca fiind deficitară, având în vedere faptul că personalul reprezintă un procent foarte mic din numărul de persoane care intră în instituțiile de învățământ, majoritatea lor fiind elevii. Mai mult, pentru a ajunge la cursuri, elevii interacționează și cu mediul exterior, prin mijloacele de transport în comun, spre exemplu. Astfel, deschiderea școlilor nu poate fi complet decuplată de incidența localității.

Conform logicii ministrului, o școală care se află într-o localitate care are o incidență mică, dar care nu are 60% din personal vaccinat, reprezintă un pericol de infectare mai mare decât o școală aflată într-o localitate cu incidența peste 10 la mie, dar care are majoritatea personalului vaccinat.

În fapt, singurul motiv pentru care Sorin Cîmpeanu vrea să deschidă școlile este pentru că, dacă nu ar face-o, ar afirma că decizia de a da vacanță a fost o decizie idioată și inutilă, așa că preferă ca elevii să plătească greșelile lui cu viața, decât să fie el cel responsabil.

Mai mult, ministrul educației are tupeul să afirme faptul că pragul de 60% a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor, doar ca după să atace în mod eronat reprezentanții elevilor. Astfel, în aceeași zi, Sorin Cîmpeanu a afirmat că “Poate e bine ca nici un elev care nu a susținut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie.”, condiție imposibil de îndeplinit în calitate de elev. Din punctul nostru de vedere, Sorin Cîmpeanu critică atât de profund școala online pentru că inclusiv dumnealui a ajuns, chit că nu este elev, să simtă efectele acesteia, devenind analfabet funcțional. Orice individ ce are competențe de bază de înțelegere a unui text poate vedea contradicția dintre afirmațiile sale, acesta susținând pretinsele opinii ale elevilor doar atunci când sunt în concordanță cu opiniile lui.

Solicităm trecerea în online a unităților de învățământ din localitățile în care rata de incidență depășește 6 la mie!

deAsociația Elevilor din Bacău

Elevii vor siguranță în școli!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) solicită deschiderea școlilor în format fizic doar în localitățile cu incidență sub 6 la mie!

 

Astăzi, 4 noiembrie, președintele României, Klaus-Werner Iohannis a declarat faptul că școlile vor începe în funcție de rata de vaccinare a profesorilor. Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educațional. Astfel, într-o școală cu 1000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii și transmiterii virusului, chiar dacă toți profesorii sunt vaccinați.

 

Mai mult, precizăm faptul că, pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacționează doar cu persoanele din școală, ci și cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidență nu poate fi neglijată în contextul deschiderii școlilor.

 

Considerăm irațională dorința Ministerului Educației de a menține școlile deschise, indiferent de pericolele pe care acest fapt le poate expune, dorință în mod cert cauzată de ambiția instituției de a nu recunoaște că a greșit. Astfel, dacă școala începe online, Ministrul demis este nevoit să afirme faptul că această vacanță a fost o inepție, așa că preferă să riște viețile elevilor în loc să își riște imaginea.

 

Menționăm că învățământul online profund criticat de ministru este ineficient strict din cauza impotenței acestuia, Sorin Cîmpeanu nefăcând niciun demers pentru a forma profesorii, a crea platforme de predare online, și alte măsuri care ne-ar fi putut salva de la acest context. 

 

Solicităm ca școlile să înceapă în funcție de rata de incidență a localităților, pentru ca elevii să fie în siguranță!

 

Măsura este aberantă, având în vedere faptul că personalul reprezintă un procent insignifiant din persoanele care tranzitează spațiul unei instituții de învățământ. După ce a asistat la moartea a 2 elevi doar din județul Bacău, domnul Sorin Cîmpeanu dorește să se facă vinovat și pentru decesul a altor sute de elevi? Pentru că asta lasă de înțeles comportamentul său, care aduce a copil trufaș din grupa mare, care nu vrea decât să se joace, fără să comunice sau să raționeze, spre satisfacerea propriului orgoliu.”- Alexandra-Ioana Guramba, președinte al AEBC

 

deAsociația Elevilor din Bacău

Studiu: cât de transparente sunt instituțiile de învățământ din municipiul Bacău

Luni, 11 septembrie 2017, în debutul noului an școlar, Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Cristian Ghingheș (consilier local independent) au lansat împreună un studiu privind asigurarea transparenței decizionale la nivelul celor 35 de unități de învățământ din rețeaua școlară a municipiului Bacău. Documentul arată că numai 3 dintre toate școlile și liceele din Bacău pun la dispoziția publicului informații la zi privind bugetul pe anul în curs și deciziile adoptate de către consiliul de administrație al școlii, acestea fiind colegiile “Anghel Saligny”, “Vasile Alecsandri” și “Henri Coandă”.

De asemenea, pagini web foarte generoase în ceea ce privește informațiile publice publicate pe site se pot observa la colegiile “Ferdinand I”, “Gheorghe Vrănceanu” și “Grigore Antipa”. La polul opus se află, cu site-uri inexistente sau inaccesibile, școlile gimnaziale “Mihail Sadoveanu” și “Nicu Enea”. De altfel, majoritatea site-urilor analizate sunt fie neactualizate în ultimii ani școlari, fie cuprind informații referitoare numai la managementul și organigrama instituției.

 

Ne dorim o mai mare transparență din partea conducerilor unităților de învățământ pentru că aceasta nu doar că ar face învățământul local mai democratic și ar reduce suspiciunile de nereguli, dar în primul rând le-ar oferi tuturor elevilor un exemplu de urmat în viitor. Într-o societate corectă și dezvoltată, informațiile publice sunt la vedere! – Ioana Andreea Secreată, președinte interimar al Asociației Elevilor din Bacău

Dintre cele 35 de unități de învățământ din municipiul Bacău, 33 au site, 30 au publicat organigrama cu personalul instituției, 18 fac cunoscute regulamentele de organizare (ROF/ROI), 12 au adus la cunoștința publicului rapoartele interne de evaluare a calității, doar 14 au publicat bugetul de venituri și cheltuieli și numai 5 dintre ele respectă obligația legală de a face publice deciziile consiliului de administrație.

Vom trimite concluziile acestui raport fiecărei instituții de învățământ în parte, le vom aduce la cunoștință directorilor obligațiile legale pe care le au cu privire la publicarea din oficiu a informațiilor publice și vom urmări îndeaproape îndeplinirea lor astfel încât elevii, părinții și toți ceilalți cetățeni interesați să cunoască fără prea multe eforturi ceea ce se întâmplă în școlile și liceele din comunitatea locală. De asemenea, le solicit primarului și inspectorului școlar general să ia măsuri pentru respectarea legii la nivelul instituțiilor locale de învățământ. – Cristian Ghingheș, consilier local independent

Raportul a fost întocmit în perioada 9-10 septembrie 2017, având în vedere o serie norme legislative în care sunt stipulate obligații clare privind publicarea informațiilor verificate în cadrul studiului: Legea 544/2011 privind liberul acces la informațiile de interes public, Legea nr. 1/2011 a educației naționale, OMENCS 5079/2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, OMEN 4619/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar, dar și OUG 75/2005 privind asigurarea calității educației.

Infografic

deAsociația Elevilor din Bacău

AEBC solicită Primarului municipiului Bacău respectarea HCL privind abonamentele gratuite pentru transportul în comun al elevilor

AEBC a trimis astăzi o adresă catre Primăria Bacău prin care a cerut Primarului respectarea Hotărârii Consiliului Local care prevede asigurarea gratuită a abonamentelor de transport în comun pentru toți elevii care învață în municipiul Bacau, indiferent de domiciliul acestora.untitled

deAsociația Elevilor din Bacău

Elevii, tinerii, cadrele didactice și părinții – front comun pentru scăderea abandonului școlar. Solicităm decontarea integrală a navetei elevilor.

Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar solicită Guvernului României să adopte, în cel mai scurt timp, o Ordonanță de urgență, prin care să revină la decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

În august 2013, Guvernul României a adoptat Ordonanța Guvernlui nr. 29/2013, prin care a plafonat naveta elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km. În urma acestei decizii iresponsabile, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu și școală. Înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în țara noastră exista un număr de 198,941 de elevi navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163,872[1], cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.

Prin Strategia Europa 2020, România și-a asumat că va reduce abandonul școlar la 11,3%, până în anul 2020. În prezent, situația este paradoxală, măsurile luate de statul român fiind de natură să crească părăsirea timpurie a școlii, în niciun caz să o reducă. Înaintea plafonării navetei, rata abandonului școlar era de 17,4%, până în anul 2016 aceasta crescând cu aproximativ 2%, în prezent fiind de 19,1%[2], a treia cea mai mare valoare din Uniunea Europeană.

În momentul de față elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului.Măsura decontării parțiale a navetei este neconstituțională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea învățământului de stat.

Este regretabil că, în anul 2016, într-o țară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învățământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului și părinților peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală.

În concluzie, reprezetanții elevilor, tinerilor, cadrelor didactice și parinților din România solicită Prim-ministrului României, domnul Dacian Cioloș, și Guvernului României să trateze cu prioritate și diligență maximă problema elevilor care nu sunt integrați în sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la școală. De aceea, considerăm că se impune adoptarea în regim de urgență, până la începerea anului școlar 2016-2017, a unei Ordonanțe prin care să fie abrogat art. 15 din OG nr. 29/2013, astfel încât elevilor din România, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, să le fie decontate în integralitate costurile aferente navetei.

 

Semnatari:

Consiliul Național al Elevilor – Vlad ȘTEFAN, președinte

Asociația Elevilor din Constanța – Constantin-Alexandru MANDA, președinte

Asociația Elevilor din Bacău – Gabriel-Dragoș CAZAN, președinte

Consiliul Tineretului din România – Mihai DRAGOȘ, președinte

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – Marius-Ovidiu NISTOR, președinte

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion HANCESCU, președinte

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar– Iulian CRISTACHE, președinte

[1] Conform analizei Ministerului Educației, iunie 2016 – http://beta.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/studii%20si%20analize/2016/Analiza%20naveta%20elevi%20-%20noiembrie%202015.pdf

[2] conform Eurostat

deAsociația Elevilor din Bacău

COMUNICAT DE PRESĂ-Guvernul României încurajează abandonul școlar. Elevii, tinerii, cadrele didactice și părinții solicită Premierului demiterea vinovaților.

COMUNICAT DE PRESĂ

Ref.: Guvernul României încurajează abandonul școlar. Elevii, tinerii, cadrele didactice și părinții solicită Premierului demiterea vinovaților.

Prin pasivitatea în formă continuată și lipsa de interes de care dă dovadă, Guvernul României îi prejudiciază zilnic pe cei peste 130.000 de elevi navetiști. Continuând politica guvernărilor anterioare, Cabinetul condus de premierul Dacian Cioloș încurajează părăsirea timpurie a școlii, refuzând să adopte măsuri în sensul sprijinirii elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și încălcând cu bună știință Constituția României. Având în vedere promisiunile neonorate și atitudinea sfidătoare la adresa elevilor navetiști din România, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar solicită adoptarea în cel mai scurt timp a Ordonanței de Urgență privind decontarea integrală a navetei și demiterea funcționarilor și demnitarilor care se fac vinovați de întârzierea produsă.

Amintim faptul că la începutul lunii august organizațiile semnatare au solicitat Guvernului României să adopte, până la începerea anului școlar 2016-2017, o Ordonanță de Urgență în sensul decontării integrale a costurilor aferente navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. În data de 27 august, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a pus în dezbatere publică proiectul Ordonanței de Urgență, asumându-și adoptarea acestuia până pe 12 septembrie, dată la care elevii au început cursurile noului an școlar. În acest moment ne aflăm în a 4-a săptămână de școală, iar Guvernul României refuză să adopte o măsură pentru facilitarea accesului liber la educație al celor peste 130.000 de elevi navetiști, cărora le este încălcat flagrant dreptul la învățământ gratuit, fiind supuși zilnic riscului de a abandona școala, din cauza lipsei banilor pentru plata costurilor navetei. Guvernul i-a mințit pe cei peste 130.000 de elevi navetiști din România, asumându-și rezolvarea problemei decontării parțiale a navetei până la începerea anului școlar 2016-2017 și nemaifăcând nimic în acest sens. Astfel, au fost induse în eroare zeci de mii de familii, care și-au planificat în mod eronat cheltuielile, din cauza unei promisiuni neonorate a Guvernului.

Cabinetul condus de premierul Dacian Cioloș continuă politica începută de Guvernul Ponta, care, în august 2013 a plafonat decontarea navetei elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km, o decizie iresponsabila în urma căreia peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala[1], într-un singur an, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu și unitatea de învățământ.

În momentul de față, elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului. Măsura decontării parțiale a navetei este neconstituțională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituția României, care consacră gratuitatea învățământului de stat. Este regretabil că, în anul 2016, într-o țară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învățământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului și părinților peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală.

Inacțiunea și dezinteresul Guvernului față de scăderea abandonului școlar vor avea repercusiuni grave în dezvoltarea pe termen lung a României. Din păcate, în cazul în care Guvernul nu va adopta în cel mai scurt timp Ordonanța de Urgență privind decontarea integrală a navetei, tot mai mulți elevi proveniți din familii cu o situație materială precară vor fi nevoiți și anul acesta școlar să părăsească sistemul de învățământ, din cauza lipsei banilor pentru acoperirea costurilor aferente navetei.

Semnatari:
Consiliul Național al Elevilor – Vlad ȘTEFAN, președinte
Asociația Elevilor din Constanța – Constantin-Alexandru MANDA, președinte
Asociația Elevilor din Bacău – Gabriel-Dragoș CAZAN, președinte
Uniunea Liceenilor Maghiari – Buryan TUNDE, președinte
Consiliul Tineretului din România – Mihai DRAGOȘ, președinte
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – Marius-Ovidiu NISTOR, președinte
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – Simion HANCESCU, președinte
Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar – Iulian CRISTACHE, președinte

[1] Conform analizei Ministerului Educației, iunie 2016 – http://beta.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/studii%20si%20analize/2016/Analiza%20naveta%20elevi%20-%20noiembrie%202015.pdf